Svijet
27

Kolumbija: Beba preživjela smrtonosno klizište, voda je nosila kilometrima

Klix.ba
Jedanaestomjesečna beba preživjela je razarajuće klizište u Kolumbiji u kojem je poginulo najmanje 78 osoba.
Foto: EPA
Foto: EPA

Dječakovu majku i 11 članova porodice odnijelo je klizište u gradu Salgar na sjeverozapadu Antique provincije. Ljekari misle da je Joseph Diaz preživio jer je bio u jaslama koje je voda nosila kilometrima. Beba je bila pothlađena, ali bez povreda.

Spasioci još tragaju za žrtvama klizišta.

"Beba je bila bez svijesti, ali je disala", rekao je dr. Jesus Antonio Guisao. Bebin djed Alvaro Hernande će zatražiti starateljstvo s obzirom na to da su Josephovi roditelji poginuli.

"Bio sam uništen informacijom da je 16 mojih srodnika poginulo. Vijest da mi je unuk preživio je čudo", istakao je Alvaro.

Klizište koje se pokrenulo u Kolumbiji je najgora prirodna katastrofa od zemljotresa 1999. godine. Stanovnici i spasioci pretražuju područje dugo 40 kilometara prekriveno muljem uz obalu rijeke Liboriane. Većina stanovnika je spavala kada se klizište pokrenulo u 3:00 ujutro.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Moja majka je rekla da moramo ići vrlo brzo. Rekla je da je vidjela klizište. Izašla sam iz kreveta i zgrabila svoju djecu, samo smo izašli u onome što smo imali na sebi", rekla je Yasmin Alcaraz Flores (22).

Uspjele su doći do uzvišenja i čekati.

"Rijeka je nadošla 20 puta više nego što je normalno. I prije je plavila, ali nikada nije bila tolika", rekao je Cesar Augusto Garcia, lokalni ombudsmen.