Svijet
0

Kokain u SAD-u poskupio za 44 posto

FENA
Protunarkotički programi u Kolumbiji i Meksiku, uz američku podršku, prekinuli su priliv kokaina u Sjedinjene Države, što je u ovoj godini povećalo njegovu cijenu za 44 posto na američkim ulicama, saopćio je u četvrtak vodeći zvaničnik Bijele kuće za borbu protiv droga.

John Walters u pisanoj izjavi iz Bogate navodi da su nestašice o kojima su javili policijski zvaničnici u 37 gradova tokom proteklih nekoliko mjeseci "najbolji dosadašnji dokaz da protunarkotički programi mogu slomiti mašineriju koja proizvodi nasilje, korupciju i ovisnost", javio je AP.

Walters, direktor Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga, izjavio je da je prosječna cijena grama čistog kokaina porasla za 44 posto - na 136,93 dolara između januara i septembra. Kazao je da je taj rast pratio i pad od 15 posto u prosječnoj čistoći kokaina, drugom ključnom pokazatelju snabdijevanja.

Analitičari politike droga odmah su osporili Waltersove optmistične procjene kao neutemeljene. U izvještaju ministarstva pravde objavljenom u srijedu nagoviješteno je kako je moguće da su se cijene na nekim tržištima vratile na raniji nivo.

"Povećanje koje (Walters) navodi je pristojnog obima, ali nije bez presedana i historija nam pokazuje da se takvi trendovi brzo obrnu", izjavio je John Walsh, stručnjak za politiku droga u vašingtonskom uredu za Latinsku Ameriku, koji kritizira protunarkotičku strategiju američke vlade.

Usprkos rekordnoj kampanji uništavanja usjeva koja je bila u srcu američke pomoći Kolumbiji od 2000., proizvodnja koke - glavnog sastojka kokaina - nastavlja da raste, pokazalo je istraživanje Bijele kuće.

Kolumbija snabdijeva 90 posto američkog tržišta kokaina.

Walters, koji je u posjeti sa šeficom vladine Agencije za borbu protiv droga Karen Tendy kako bi pokazali podršku kolumbijskoj protunarkotičkoj strategiji, obratit će se novinarima u Bogoti tokom dana.