Istraživanje Evropske komisije
0

Kokain i heroin je najlakše kupiti u Danskoj

FENA
Heroin i kokain se najlakše mogu nabaviti u Danskoj, Španiji i Italiji, dok je Češka prijestonica marihuane. Rezultat je to istraživanja Evropske komisije sprovedenog u kojem su sudjelovali mladi između 15 i 24 godine.

Svaki četvrti ispitanik u Danskoj, Italiji i Španiji rekao je kako je "vrlo lako" u roku 24 sata nabaviti heroin. U tim je zemljama najlakše dostupan i kokain pri čemu je 40 posto ispitanika odgovorilo da je tu vrstu droge lako nabaviti.

Na listi zemalja u kojima su narkotici lako dostupni slijede Irska, Portugal i Velika Britanija.

Češka, u kojoj je dostupnost jakih droga među najnižima u EU-u, prva je na listi kada je riječ o marihuani, pokazuje istraživanje.

Sedamdeset i pet posto mladih Čeha kaže da je do marihuane lako doći, što je više od 69 posto u Holandiji gdje se marihuana legalno prodaje u tzv. coffee shopovima.

Na nivou EU, svaka četvrta mlada osoba probala je marihuanu, pri čemu postoci odgovora na pitanje da li je treba zakonski zabraniti variraju od 33 posto za zabranu u Holandiji do 87 posto u Rumuniji.

Velika većina ispitanika smatra da bi heroin i kokain trebalo kriminalizirati, dok gotovo svaki drugi drži da povremeno uzimanje kokaina nije opasno.