Financial Times
0

Koju će revoluciju Egipat odabrati?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Previranja u Egiptu ne prestaju privlačiti veliku pažnju londonskih dnevnika, a The Independent se u utorak pita da li postupna normalizacija života u Kairu ukazuje da antivladini protesti gube na zamahu.

Pod naslovom "Koju će revoluciju Egipat odabrati", Financial Times konstatira da su u toj zemlji u opticaju dva rivalska scenarija. Po jednom od njih Zapad je utjelovljenje slobode i otvorenosti čemu Egipćani sada teže. Po drugome, Zapad predstavlja reakciju i represiju koje Egipat sada pokušava srušiti.

Nažalost, primjećuje list, i u jednom i u drugome ima istine. Narodni bunt uperen je protiv žalosne prakse ugnjetavanja i diktatura koje su do sada onemogućile arapski svijet da se nađe u valu demokracije i slobodnog tržišta koji je, sve od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zahvatio Južnu Ameriku, Evropu i najveći dio istočne Azije.

Ako taj scenarij prevlada, postrevolucionarni Egipat mogao bi u Zapadu zaista vidjeti primjer liberalnih političkih i ekonomskih vrijednosti koje sada teži prigrliti. No, nastavlja londonski list, istina je i da je Zapad podržavao arapske diktatore kao protuuslugu za njihovu podršku ciljevima zapadne vanjske politike: mir s Izraelom, gušenje radikalnog islamizma, osiguranje nesmetanog protoka nafte.

Ako je, nastavlja Financial Times, to scenarij kojem naginje postrevolucionarni Egipat, onda bi zemlja mogla postati drugi Iran, sklona konfrontaciji sa Zapadom. Aktualni potezi i poruke zapadnih lidera mogli bi stoga imati jakog utjecaja na to koji će od ova dva scenarija prevagnuti.

Za vanjski svijet, zaključuje Financial Times, sve zavisi od toga da li će Egipat nakon Mubaraka gledati natrag - ka religijskom fundamentalizmu, ili naprijed - ka međusobno povezanome i globaliziranom svijetu.