Svijet
1

Koje su najraširenije religije svijeta danas?

Sarajevo-x.com
Buddha
Buddha
U svijetu danas postoji ukupno 4.300 religija, objavila je jedna nezavisna organizacija koja prati broj i rast različitih religija diljem svijeta.

U svrhu istraživanja, religije su podijelili po raznim kriterijima – crkvama, denominacijama, vjerskim grupama, plemenima, kulturama, pokretima i sl. – a sve zavise od veličine i njihovog uticaja.

Skoro 75 posto svjetske populacije prakticira jednu od pet najraširenijih i najutjecajnijih religija svijeta: budizam, kršćanstvo, hinduizam, islam i judaizam.

Kršćanstvo i islam su dvije najraširenije religije u svijetu, čemu u prilog govori broj od 2,1 milijarde kršćana i 1,3 milijarde muslimana. Ove dvije religije zajedno obuhvataju više od pola svjetske populacije.

Ukoliko bi ateisti, tj. oni koji nisu pripadnici niti jedne religije, osnovali svoju vlastitu religiju, bili bi treća najutjecajnija religija u svijetu. Prema njihovom istraživanju, danas se ukupno 1,1 milijarda ljudi identificiraju kao ateisti.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Na 4. mjestu je hinduizam sa ukupno 900 miliona sljedbenika, dok je na 5. mjestu kineska tradicionalna religija sa 394 miliona pripadnika. Budizam je na 6. mjestu sa 376 miliona sljedbenika. Na 11. mjestu se nalazi spiritizam sa 15 miliona sljdbenika. Judaizam se nalazi na 12. mjestu sa 14 miliona vjernika.

Također, istraživanje je pokazalo da je najrašireniji mit u zemljama engleskog govornog područja da su pripadnici islamske religije Arapi.

Ako poredimo broj religija sa aktivno korištenim jezicima danas, 6.800 jezika se danas koristi u svijetu, naspram 4.300 religija.