Svijet
0

Kofi Annan u posjeti Haškom tribunalu

FENA
Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u srijedu je ugostio Kofija Annana, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

U okviru posjete međunarodnim pravosudnim institucijama smještenim u Haagu povodom 60. godišnjice Međunarodnog suda pravde (ICJ), generalni sekretar UN-a posjetio je ICTY i sastao se s predsjednikom toga suda sucem Faustom Pocarom i glavnom tužiteljicom Carlom Del Ponte, te se također obratio osoblju ICTY-a.

Predsjednik suda Fausto Pocar upoznao je Annana s najnovijim mjerama poduzetim u pogledu provođenja strategije okončanja rada suda, uključujući pojačanu saradnju s domaćim sudovima u ex-Jugoslaviji i prosljeđivanje predmeta.

Generalni sekretar UN-a i predsjednik ICTY-a su razgovarali i o aktivnostima Tužilaštva, naročito o potrebi da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić što prije uhapse i prebace u Scheveningen.

Kofi Annan je ponovio potrebu da svi preostali osumnjičenici budu uhapšeni i prebačeni u ICTY u sklopu napora međunarodne zajednice da se okonča njihovo nekažnjavanje, navodi se u saopćenju iz Haškog suda.

U obraćanju osoblju ICTY-a Annan je zahvalio uposlenima na njihovim naporima i dodao: "Svojim radom vi šaljete poruku onima koji čine ratne zločine da neće ostati nekažnjeni."