Svijet
0

Kofi Annan stiže u Damask nakon stravičnog masakra u Houli

Klix.ba
Kofi Annnan
Kofi Annnan
Specijalni izaslanik UN-a Kofi Annan će danas posjetiti Damask, dan nakon što je UN osudio Siriju zbog korištenja teškog naoružanja u gradu Houla, u kojem je ubijeno najmanje 108 ljudi.

Među onima koji su ubijeni u petak je bilo 49 djece i 34 žene.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague će posjetiti Rusiju, koja Siriju smatra za važnog partnera u regiji. Dopisnici BBC-a iz Moskve javljaju da će Hague pokušati dokazati da je ovo posljednja prilika za političku tranziciju i izbjegavanje otvorenog rata. Rusija i Kina su blokirale prijašnje pokušaje UN-a za uvođenje sankcija Siriji.

Nasilje u Siriji se nastavlja uprkos 280 UN-ovih posmatrača koji su raspoređeni širom zemlje.

Aktivisti opozicije su javili da je u nedjelju ubijeno najmanje 30 osoba kada je sirijska vojska granatirala grad Hamu. U međuvremenu, u gradu Houla su održani masovni protesti u kojima su učestvovale hiljade demonstranata.

U nedjelju su članovi Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno usvojili izvještaj kojim se Sirijska vlada poziva na povlačenje teškog naoružanja iz urbanih sredina.

"Članovi Vijeća sigurnosti osuđuju ubistva u selu Houla u blizini Homsa, u napadima u kojima je vlada koristila artiljeriju i tenkove za granatiranje naseljenog mjesta. Članovi također osuđuju ubistva koja je vojska počinila kada je ušla u naseljeno mjesto. Takvo nasilje protiv civilnog stanovništva se protivi svim međunarodnim zakonima", stoji u izvještaju.

Međutim, ambasador Sirije pri UN-u Bashar Jaafari je optužio neke članove Vijeća sigurnosti da pokušavaju prevariti svijet o ulozi Sirije u masakru.

"Ni vođa UN-ove posmatračke misije generalmajor Robert Mood, niti iko drugi, Vijeću sigurnosti nije rekao da treba kriviti Siriju za ono što se desilo. Žalosno je to što su neki članovi samo nekoliko minuta nakon obraćanja Mooda počeli širiti laži o događaju", kazao je Jaafari.

Sirija je za masakr optužila "teroriste".