Rusija ima znatan uticaj
1

Kofi Annan: Plan za Siriju nije uspio, treba uključiti Iran

FENA
Kofi Annan
Kofi Annan
Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan, autor plana za izlazak te zemlje iz krize koji je još uvijek mrtvo slovo na papiru, priznao je kako nije uspio u svojoj dosadašnjoj misiji te je, u subotu u intervjuu za francuski Le Monde, od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o tom pitanju.

"Kriza traje već 16 mjeseci, a ja sam u njoj izravno angažiran tri posljednja mjeseca. Napravili smo velike napore da bismo pokušali riješiti situaciju na miran način i političkim putem. No, kako možete vidjeti, u tome nismo uspjeli. A možda i ne postoji nikakvo jamstvo da ćemo uspjeti", rekao je za Monde Annan.

"No jesmo li razmotrili alternativna rješenja? Jesmo li na stol stavili sve opcije? Ta sam pitanja postavio u Vijeću sigurnosti te podsjetio da ta misija nije nešto što može trajati beskonačno, kao uostalom ni moja uloga u njoj", rekao je.

Intervju je objavljen dan nakon završetka konferencije Prijatelja Sirije održane u Parizu, u kojoj je sudjelovalo više od 100 arapskih i zapadnih zemalja. Njihovi su predstavnici od UN-ova Vijeća sigurnosti zatražili usvajanje obvezujuće rezolucije koja će sadržavati i prijetnju Damasku sankcijama.

Bivši glavni tajnik UN-a podsjetio je na važnu ulogu Rusije u ovom slučaju - zemlje vrlo bliske režimu u Damasku, koja je do sada blokirala sve međunarodne akcije protiv režima Bašara al-Asada te je istaknuo važnost priključenja iranskih političara raspravi o tom pitanju.

"Rusija ima značajan uticaj, a nisam siguran da će na razvoj događaja uticati samo Rusija. Mislim da je i Iran važan akter ovdje. Trebao bi sudjelovati u pokušaju pronalaženja rješenja, jer iranske vlasti imaju znatan uticaj", kazao je Annan.

Amerikanci i Evropljani protivili su se tome da Iran, kao saveznik režima u Damasku bude pozvan na nedavno, u Ženevi održanu ministarsku konferenciju o Siriji, zbog konflikta koji postoji između Teherana i Zapada, kada je riječ o pitanju nuklearnog programa te zemlje.

Šezdeset osoba, među kojima 31 civil, smrtno je stradalo u nasilju u Siriji, najviše u bombardiranjima sjeverne pokrajine Alep i istočne pokrajine Deir Ezor, objavila je u subotu sirijska nevladina organizacija Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U susjednom Libanu ubijene su osmogodišnja djevojčica i žena, a 10 je osoba ranjeno u pucnjavi i eksplozijama u pograničnom području, objavile su snage sigurnosti i ljekarski izvori.

Od 60 smrtno stradalih u Siriji, 31 je civil, 19 vojnika i 10 pobunjenika i dezertera, stoji u saopćenju Opservatorija te se dodaje da je 13 osoba, među kojima sedam članova iste porodice ubijeno u bombardiranju snaga režima i sukobima između vojske i pobunjenika.

Bombardiranja su zabilježena i u pokrajini Alep, prenosi Opservatorij. Riječ je o najsilovitijim napadima od početka vojnih operacija u toj regiji prije nekoliko mjeseci. U njima je ubijeno šest osoba, tri pobunjenika i tri vojnika. Opservatorij također izvještava da u nekim dijelovima Alepa nema ni vode ni električne energije te da su higijenski uvjeti iznimno loši.

Prema podacima Opservatorija, od početka nasilja u Siriji u martu 2011. godine u toj je zemlji život izgubilo 16.500 osoba.