Svijet
0

Kofi Annan doputovao u Siriju

FENA
Kofi Annan
Kofi Annan
Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan doputovao je u ponedjeljak u Damask, gdje bi se sutra trebao sastati sa sirijskim predsjednikom Bašarom el-Asadom, objavio je neimenovani sirijski zvaničnim.

"Annan će se u ponedjeljak u Damasku sastati s ministrom vanjskih poslova Validom Mualemom, a u utorak će ga primiti predsjednik Asad", rekao je isti izvor, javio je AFP.

U petak je i Annanov glasnogovornik najavio mogućnost njegove posjete Siriji, druge otkako je prije tri mjeseca preuzeo međunarodnu misiju s ciljem okončanja nasilja u zemlji.

Posjeta će uslijediti nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju osudilo sirijsku vladu zbog napada na naseljena mjesta. U masakru u Huli u petak je, prema podacima posmatrača UN-a, ubijeno najmanje 108 osoba, među kojima mnogo djece. Damask je demantirao da stoji iza ubistava u Huli.

U deklaraciji jednoglasno usvojenoj nakon hitnog sastanka u New Yorku 15 zemalja članica Vijeća kritiziralo je napad sirijskih snaga sigurnosti na rezidencijalne dijelove Hule.

Nasilje se u međuvremenu nije stišalo. Sirijske organizacije za ljudska prava objavile su da je u nedjelju u zemlji ubijeno 90 ljudi, od kojih 40 u Hami.

Annan je prvi put posjetio Siriju 10. marta, kada je dobio obećanje vlasti i opozicije da će poštivati njegov mirovni plan u šest tačaka kojim je bio predviđen i prekid vatre. On je formalno stupio na snagu 12. aprila, ali se redovno krši.