Barack Obama
0

"Koalicija je spremna da djeluje u Libiji"

SRNA
Barack Obama i Dilmom Rusef (Foto: AP)
Barack Obama i Dilmom Rusef (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je danas da su SAD i njeni koalicioni partneri "spremni da djeluju" u Libiji, ukoliko vlasti ne prestanu sa nasiljem protiv civila.

"Narod Libije mora biti zaštićen i ukoliko ne bude poboljšanja naša koalicija je spremna da hitno djeluje", rekao je Obama.

Obama je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa brazilskim predsjednikom Dilmom Rusef, na početku svoje latinoameričke turneje.

Brazil je jedna od pet zemalja koja je bila uzdržana tokom glasanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN kojom se podržava upotreba svih neophodnih mjera u cilju zaštite libijskih civila od snaga libijskog vođe Moammera Gaddafija.

Obama je rekao da je on obavijestio Dilmu Rusef o koracima međunarodne koalicije protiv Libije.

I državni sekretar Hillary Clinton nastavila je u istom tonu rekavši da će SAD primjeniti svoje "jedinstvene sposobnosti" u ovkiru vojne operacije protiv Gaddafija.

"Amerika ima jedinstvene sposobnosti koje će upotrebiti da pomogne primjenu rezolucije 1973 kojom se dozvoljava vojna akcija", rekla je Klintonova novinarima u Parizu nakon samita svjetskih sila o zajedničkoj vojnoj akciji protiv Gaddafija.
Ona je dodala da Gaddafi i dalje prkosi svijetu i napadi na civile i dalje traju.

"Svako dalje odlaganje samo će ugroziti živote civila", rekla je ona, dodajući da ako međunarodna zajednica želi da ima kredibilitet onda mora da reaguje.

Clintonova je istakla da Washington još nije odlučio da li će formalno priznati pobunjeničku vladu u Benghaziju, kao što je uradila Francuska.