Obama tražio listu donatora
0

Ko sve donira novac fondaciji Billa Clintona?

FENA
Bivši američki predsjednik Bill Clinton u četvrtak je objavio listu donatora svoje fondacije, ispunjavajući dio sporazuma sa tranzicijskim timom Baracka Obame prema kojem je njegova supruga Hillary imenovana državnom tajnicom.

Donacije Fondaciji William J. Clinton, uključuju uplate 10 do 25 miliona dolara od Saudijske Arabije, Kuvajta i Katara, Fondacije Billa i Melinde Gates i mogula tržišta nekretnina Stephena Binga, Clintonovog ličnog prijatelja.

Na popisu je i saudijski poslovni čovjek Nasser al-Rashid, blisko vezan sa saudijskom kraljevskom obitelji. Saudijski šeik Mohammed H. al-Amoudi, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, također je među donatorima. Prilozi dvojice Saudijaca su u kategoriji od jednog do pet miliona dolara. U istoj kategoriji nalaze se i skupina pod nazivom Prijatelji Saudijske Arabije, te Fondacija Dubai.

Indijski metalurški magnat Lakshmi Mittal također je donirao između jednog i pet miliona dolara, kao i Fondacija Eltona Johna za AIDS, Spomen-fond princeze Diane i Institut Otvoreno društvo Georgea Sorosa.

Televizijski mogul rodom iz Izraela Haim Saban, vlasnik TV mreže Univision na španskom govornom području, donirao je između pet i 10 miliona dolara.

Dva najveća donatora su UNITAID, nova međunarodna organizacija koja nabavlja lijekove za najsiromašnije ljude na svijetu i Fondacija za ulaganje u djecu (Children's Investment Fund Foundation), koje su svaka donirale više od 25 miliona dolara.

Clinton je donirao između 500.000 i jedan milion dolara lično ili kroz porodičnu fondaciju, koja je odvojena od Fondacije William J. Clinton.

Projekti Fondacije uključuju Clintonovu Globalnu inicijativu, te posebne inicijative koje se bave dječijom pretilošću, globalnim zatopljenjem, HIV/AIDS-om i malarijom, te privrednim razvojem Latinske Amerike, kao i izgradnjom Clintonove Predsjedničke biblioteke u Arkansasu.