Egipat
0

Ko su Mubarakove pristalice na trgu Tahrir?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što su na konjima i kamilama u srijedu ušli na trg Tahrir u Kairu, potom se sukobili sa aktivistima koji protestvuju protiv režima, mnogi se pitaju ko su zapravo pristalice egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Dan nakon što je Mubarak dramatično najavio da se neće ponovo kandidovati za izbore u septembru, ali da ne planira odstupiti, njegovi sljedbenici doveli su do krvoprolića na ulicama Kaira.

Odmah se posumnjalo da te osobe nisu samo obični građani koji podržavaju lidera koji vodi Egipat već tri decenije.

Obični građani, plaćenici ili prisiljeni da protestvuju?

U sukobima dvije strane neke pristalice Mubaraka su zarobljene, a neki od njih su prestravljeni molili da ih poštede, govoreći da im je vlada platila da izađu na proteste i podrže predsjednika, javlja CNN. Neki su sa sobom nosili i policijske identifikacione kartice iako su bili odjeveni u civilnu odjeću.

Shadi Hamid, analitičar iz Kataea, kazao je CNN-u da je korištenje policije u civilu "dugogodišnja strategija režima".

"Obično su to nasilnici koji izgledaju kao obični građani i onda napadaju demonstrante. Egipćani su to već vidjeli i u stanju su da brzo prepoznaju šta se dešava."

Organizacija Amnesty International u godinama kad su organizovani izbori dokumentovala je upotrebu ovih snaga u rastjerivanju antivladinih skupova u Egiptu.

Nekoliko novinara CNN-a posvjedočilo je da su im Mubarakove pristalice rekle kako rade za vladu. Uposlenici nacionalne petrohemijske kompanije kazali su kako im je naređeno da dođu na proteste.

Veliki broj njih viđen je kako iz Mahalle, na sjeveru Kaira, u srijedu ujutro odlazi prema trgu Tahrir.

"Njihovo okupljanje organizovala je vlada i vladajuća Nacionalna demokratska partija", mišljenja je analitičar Kamal Zakher. Vladinim uposlenicima i zakonodavcima prijeti se gubitkom radnih mjesta, smatra on.

Težak izbor pred građanima Egipta

"Naređeno im je da danas izađu na ulice. Dobro su organizovani, a to je sumnjivo, posebno zbog kamila i konja. To nisu normalni načini da protestvujete", ističe Zakher.

Analitičar Emad Shahin, sa Univerziteta Notre Dame, vjeruje da su Mubaraku pomogli biznismeni koji ga podržavaju. Dodao je da se Egipćani susreću sa teškim izborom - sloboda ili sigurnost.

Zahker smatra sumnjivim i to što se sigurnosne snage nisu uplitale u sukob.

Novinarka i demonstrantkinja Reham Saeed rekla je CNN-u da je vidjela muškarce u policijskim uniformama kako ulaze u hotele na putu prema trgu Tahrir i onda izlaze u odjeći civila te se pridružuju Mubarakovim pristalicama. To je nazvala izdajom.

"Mubarak je naš otac"

Državna televizija prenijela je izjave nekoliko ljudi koji su kazali da podržavaju predsjednika jer je osigurao stabilnost i nezavisnost.

"30 godina smo živjeli u miru. Predsjednik Mubarak nas je čuvao, bili smo sigurni i nisu nam naređivale strane sile, poput Sjedinjenih Američkih Država. Oni žele da mi budemo kao Irak, a to se neće desiti", kazao je Iman Abu Futuh za Nile TV.

Drugi demonstrant je rekao: "Nisam plakao kad mi je otac umro. Plakao sam kad je jučer govorio Mubarak. Odrastao sam gledajući ga, smatrajući ga svojim liderom i sjajnim predsjednikom ove nacije."

Jedna od žena na protestima izjavila je: "Mubarak je naš otac, a niko ne smije vrijeđati i ismijavati starije. Ako to dopustimo, omalovažavamo sebe. Tako ćemo uništiti svoju zemlju."