Svijet
6

Ko se želi obogatiti na izbjegličkoj krizi u Švedskoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Privatne kompanije koje se bave iznajmljivanjem smještaja izbjeglicama optužene su za enormno povećanje cijena i zbog iskorištavanja očajne situacije u kojoj se nalaze izbjeglice.

Ministar za migracije u Švedskoj Morgan Johansson rekao je kako privatne kompanije pokušavaju "napuniti džepove" koristeći tešku izbjegličku krizu.

Tako privatne kompanije navodno naplaćuju više od 15. 000 KM za smještaj izbjegličkog djeteta u hraniteljsku porodicu. Tolle Furegard, šef izbjegličkog centra u Švedskoj rekao je da se moraju osloniti na privatni sektor u ovoj situaciji.

"Oni ne rade s nama da bi nam pomogli, oni jednostavno koriste priliku da brzo zarade novac, a to je sigurno jer državne vlasti plaćaju", rekao je Furegard.

Centar za izbjeglice u međuvremenu je snizio standarde za smještaj izbjeglica kako bi pronašli dodatnih 30.000 kreveta za izbjeglice do kraja godine.

Do sada je u Švedsku stiglo blizu 90.000 izbjeglica, a u posljednje vrijeme svake sedmice pristiže novih 9.000. I pored toga blizu 44 posto Šveđana smatra da ta zemlja treba primiti još izbjeglica.