Oženjen poznatom pjevačicom
13

Ko je Xi Jinping, misteriozni "crveni princ" na čelu Kine

Klix.ba
Xi Jinping
Xi Jinping
Novi šef Komunističke partije Kine Xi Jinping je rođen 1. juna 1953. godine u Pekingu. On je drugi sin Xia Zhongxuna, jednog od osnivača komunističkog gerilskog pokreta u provinciji Shaanxi na sjeveru Kine. Njegov otac je svojevremeno bio šef Odjela za propagandu Komunističke partije i potpredsjednik Nacionalnog narodnog kongresa.

Kada je Xi imao deset godina, otac mu je uhapšen i poslan na prinudni rad u fabriku u Luoyangu. Za vrijeme kulturne revolucije njegov otac je poslan u zatvor. Xi je tada imao 15 godina. Bez zaštite svog oca, bio je primoran otići da radi u grad Yan'an u provinciji Shaanxi. Tu je postao sekretar partijskog ogranka proizvodnje, a grad je napustio 1975. godine, kada mu je bilo 22 godine.

Od 1975. do 1979. godine studira hemijski inžinjering na prestižnom Univerzitetu Tsinghua u Pekingu. Od 1979. do 1982. godine je služio kao sekretar Gengu Biaou, bivšem saradniku svog oca, koji je tada bio generalni sekretar Centralne vojne komisije. Tu je Xi stekao određeno vojno obrazovanje. Xi je 1985. godine posjetio i grad Muscatine u američkoj saveznoj državi Iowi, kao dio kineske delegacije čiji je cilj bio studiranje američke agrikulture.

Xi Jinping se priključio Omladinskoj ligi Komunističke partije 1971. godine, a 1974. je postao punopravni član partije. Tokom svoje karijere Xi je služio u četiri provincije – Shaanxi, Hebei, Fujian i Zhejiang.

U Shaanxiju Xi je imao poziciju sekretara partijskog ogranka za proizvodnju. U Hebeiju je imao poziciju zamjenika sekretara komiteta u okrugu Zhengding, a kasnije je promovisan u sekretara tog komiteta. Nakon toga je promovisan u zamjenika guvernera provincije Fujian, a godinu dana kasnije je i sam postao guverner te provincije. Xi je 2002. godine preuzeo vrhovnu partijsku poziciju u provinciji Zheijang. Nakon toga je postao član Centralnog komiteta.

Tokom boravka u provinciji Zheijang, jednoj od najutjecajnijih provincija u Kini, Xi je osigurao godišnju ekonomsku stopu rasta od 14 posto. Tu se pokazao i kao apsolutno netolerantan prema korumpiranim političarima, što je privuklo pažnju javnosti i vrha partije.

Xi 2007. godine postaje partijski šef u Šangaju. Uskoro je postao i član Politbiroa, tada je postao i član Centralnog sekreterijata. Na 11. nacionalnom narodnom kongresu, održanom 15. marta 2008. godine, Xi Jinping je izabran za potpredsjednika Narodne Republike Kine.

Xi Jinping se prvi put vjenčao ranih 1980-ih godina sa Ke Lingling, kćerkom Ke Hue, kineskog ambasadora u Velikoj Britaniji. O ovom braku se zna samo da je vrlo brzo završen razvodom. Xi se 1987. godine ženi poznatom kineskom folk pjevačicom i glumicom Peng Liyuan. Peng Liyuan je tada bila mnogo poznatija širom Kine od svog muža. Par ima i kćerku Xi Mingze, koja je 2010. godine, navodno pod drugim imenom, počela pohađati nastavu na Univerzitetu Harvard.

Xi ima doktorate iz hemijskog inžinjeringa i političkih nauka, a 2009., 2011. i 2012. godine je proglašen jednom od najutjecajnijih osoba na svijetu.