Svijet
104

Ko je ubica troje muslimana u SAD-u?

Piše: I. P.
Muškarac uhapšen zbog sumnje da je ubio troje mladih muslimana u Sjevernoj Karolini sebe je opisao kao antiteistu, a religiju je kritikovao i putem društvenih mreža.
Craig Stephen Hicks (Foto: Facebook)
Craig Stephen Hicks (Foto: Facebook)

Policija tvrdi da se 46-godišnji Craig Stephen Hicks predao u policijskoj stanici Chapel Hill, gdje je priznao ubistva 23-godišnjeg Deaha Shaddyja Barakata, njegove 21-godišnje supruge Yusor Mohammad i njene 19-godišnje sestre Razan Mohammad Abu-Salhe.

Hicks je odmah uhapšen, nakon čega je optužen za trostruko ubistvo prvog stepena. Ukoliko bude osuđen, Hicksa očekuje smrtna kazna po zakonu države Sjeverne Karoline.

Hicksov profil na Facebooku otkrio je njegov afinitet prema ateizmu i kritici religije, a obožavatelj je djela primijetnih promotora novog ateizma, kao što je Richard Dawkins.

Ironično, sam Dawkins je bio među prvim javnim ličnostima koje su osudile ubistva koja su potresla mirni američki gradić. Također, osude dolaze iz cijele zemlje, a do sada nije poznato da li je motiv ubistava mržnja po osnovu vjeroispovijesti.

Ipak, njegova supruga, sa kojom je trenutno u procesu razvoda, tvrdi da Hicks nije mogao ubiti troje mladih ljudi zbog njihove vjere.

"On je bio u sukobu sa brojnim komšijama zbog stvari kao što su buka ili parking", rekla je Karen Hicks.

Okupljeni kolege i prijatelji odaju počast ubijenima
Okupljeni kolege i prijatelji odaju počast ubijenima

Hicks je bio susjed žrtava, a otac ubijene Yusor tvrdi da je u nekoliko navrata dolazio kako bi se žalio zbog raznih stvari. Otac tvrdi da je bio nasilan i da je najmanje dva puta prilikom dolaska pred vrata za opasačem nosio pištolj.

"Prije sedam dana zalupao je na vrata, a Yusor je sa njim raspravljala zbog navodne buke jer su kod njih bili gosti. Moja kćerka ga se bojala", rekao je otac Abu-Salha.