Svijet
316

Ko je Sadiq Khan, novi gradonačelnik Londona: Želim predstavljati sve građane

Klix.ba
Sadiq Khan (Foto: EPA)
Sadiq Khan (Foto: EPA)
Sadiq Khan je izabran za novog gradonačelnika Londona, a ovaj britanski poslanik pakistanskog porijekla za devet procenata je nadmašio svog konzervativnog rivala Zaca Goldsmitha. Nakon pobjede, popeo se na podijum i kazao: "Hvala Londonu, najvećem gradu na svijetu. Ponosan sam na naš grad. Zahvaljujem se na povjerenju koje ste mi ukazali".

Khan, koji je inače prvi gradonačelnik musliman u ovom gradu, dobio je ukupno 1.310.143 glasova - 57 posto od ukupnog broja u odnosu na Zaca Goldsmitha koji je osvojio 994.614 glasova.

"Želim da svaki stanovnik Londona ima mogućnost kakvu ste vi dali meni i porodici. Mogućnosti, ne samo da prežive nego da napreduju“. Goldsmith, koji je ranije kritikovao Khanovu kampanju više puta, čestitao je svom protivniku.

Novi gradonačelnik Londona je rekao: "Ovi izbori nisu bili kontroverzni i ponosan sam da je London bio jednoglasan bez straha od podjele. Nadam se da se takvo nešto nikada neće desiti".

Sadia Khan je aktivni političar, aktivista za ljudska prava i advokat. Njegovim dolaskom na mjesto gradonačelnika, London je postao prva metropola na Zapadu koja na čelu ima muslimana. Britanski mediji tokom predizborne kampanje objavili su brojne priloge o Khanu, navodeći teško odrastanje u četvrti Tooting koju naseljavaju imigranti iz Indije i Pakistana, priču o odricanjima njegovih roditelja – ocu vozaču autobusa i majci krojačici – koji su se trudili prehraniti višečlanu porodicu, školovanju i studiranju, karijeri advokata u čijem su fokusu bila ljudska prava. Na kraju je postao ministar u vladi Gordona Browna, te zastupnik u britanskom Parlamentu.