Prva muslimanka u francuskoj vladi
182

Ko je Rachida Dati, žena koja ruši tabue

Klix.ba
Informacija da je bivša francuska ministrica pravosuđa Rachida Dati u vrijeme kada je začeta njena trogodišnja kćerka Zohra imala čak osmericu ljubavnika, podigla je veliku prašinu u javnosti.
Foto: AFP
Foto: AFP
No, kontroverze za Rachidu Dati nisu nikakva nepoznanica. Najzgodnija ministrica u povijesti Francuske žena je koja izaziva divljenje. Uspjela se iz siromašnog predgrađa uspeti do najvažnije pozicije u francuskoj Vladi. No, koliko hvaljena, toliko je bila i kuđena zbog svog aktivnog ljubavnog života i ekstravagantnog životnog stila.

Francuska političarka i članica Evropskog parlamenta rođena je 1965. godine u Saint-Remyju kao drugo od 12 djece siromašnih imigranata, Marokanca Mbarka i Alžirke Fatime Zohre.

Njeni roditelji jedva su spajali kraj s krajem, bili su toliko siromašni da su svojoj djeci odjeću šili od zavjesa. Stoga je Rachidin politički uspon još fascinantniji.

Želju za uspjehom pokazala je još u Katoličkoj školi. Bila je najbolja u razredu i sve manje od toga smatrala je neuspjehom. Nudila se da pomaže uposlenicima popunjavajući im formulare, a djeci je naređivala da se manje igraju i na vrijeme rade zadaću. Nerijetko je u razredu govorila o islamu.

Već sa 16 godina je imala nekoliko honorarnih poslova kako bi izdržavala roditelje, što je nastavila i kada je otišla na studij u Dijon. Noću je radila kao asistentica u bolnici, a danju je upijala znanje i slala pisma biznismenima i političarima tražeći posao.

Upornost se isplatila pa se vrlo brzo zaposlila kao finansijski revizor u Parizu. U 27. godini ispoštovala je dogovor svoje porodice i pristala na ugovoreni brak s alžirskim inžinjerom, ali samo tri godine kasnije zatražila je poništenje braka.

Kada je Nicolas Sarkozy 2002. godine postao ministar unutrašnjih poslova, bombardovala ga je pismima. On je bio fasciniran tim pristupom te je naredio svojim saradnicima da joj nađu neko mjesto.

Sarkozy ju je tada uzeo pod svoje okrilje postavivši je na mjesto savjetnice. Prije nego što je 2007. godine imenovana ministricom pravosuđa u Sakozyjevoj vladi, postala je njegova glasnogovornica.

Bila je prva muslimanka na visokoj poziciji u vladi pa su je prozvali Sarkozyjevim "simbolom promjene", a bivši francuski predsjednik je to vidio ovako: "Njenim imenovanjem djeci u Francuskoj šaljem poruku da je uz trud i isticanje sve moguće". Ona se njemu divila i svugdje ga pratila, a bila je bliska i sa njegovom drugom suprugom Cecilijom.

No, kada su se Nicolas i Cecilia razveli, a u Jelisejsku palatu uselila Carla Bruni, Dati je pala u drugi plan. Navodno ju je Bruni prilikom jedne šetnje Jelisejskom platom, u trenutku kada su prolazile pored spavaće sobe predsjedničkog para, upitala "Voljela bi da ja zazuzmeš, zar ne?"

Talijanka joj je, zatim, zabranila da zove njenog supruga u kasne sate, no, prema autoru knjige "Sarkozy i njegove žene", Dati nije nikada iznevjerila tadašnjeg predsjednika. Vjerno je implementirala njegove reforme.

Iako nerijetko kritizirana zbog svog glamuroznog životnog stila i skupocjenih odjevnih komada, Dati je bila ikona Francuske.

Kada je krajem 2008. godine obznanila da je trudna, odbila je otkriti identitet oca djeteta pa se naširoko spekuliralo ko bi to mogao biti. Spominjali su se španski premijer Jose Maraa Aznar, zatim Henri Proglio, predsjednik Veolia Environmenta te biznismen Dominique Desseigne.

Povezivali su je sa radijskim voditeljem Jacquesom Essebagom i Sarkozyjevim bratom, Francoisom.

No, očinstvo još uvijek nije dokazano, iako Dati tvrdi da je to Desseigne. On se odbija podvrgnuti DNK testiranju i tvrdi da je bivša ministrica u godini u kojoj je zatrudnjela imala osam ljubavnika.