Svijet
0

Ko je Gordon Brown?

FENA
Gordon Brown; Foto: AFP
Gordon Brown; Foto: AFP
Britanski premijer Tony Blair, prema najavama londonske štampe, danas bi trebao objaviti datum svog odlaska s dužnosti, što se očekuje za otprilike mjesec i po.

Ministar finansija u vladi premijera Blaira Gordon Brown vjerovatno će krajem juna ili početkom jula postati novi britanski premijer, 'no građani o njemu zapravo vrlo malo znaju' – piše američki dnevnik International Herald Tribune, list koji se istodobno štampa u New Yorku i Parizu, pod naslovom 'Ko je Gordon Brown?'

Gordon Brown nije toliko elokventan kao Blair, no s njim ga veže dugo političko prijateljstvo i saradnja. 'Brown neće moći kritizirati svoga prethodnika, jer je u Blairovoj vladi od početka imao vrlo važnu ulogu ministra finansija' – piše International Herald Tribune.

Ironično je da Brown već dugo vremena priželjkuje položaj premijera, međutim na vlasti možda neće biti dugo - zbog toga što bi laburisti vrlo lako mogli izgubiti sljedeće izbore.

Laburiste, koji su na vlasti već deset godina, najviše je koštao rat u Iraku, zbog kojeg je popularnost Tonyja Blaira prilično pala.