Deutsche Welle
0

Ko iz Scheveningena smije, a ko ne smije govoriti za medije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povodom intervjua koji je britanska agencija Reuters napravila s bivšim predsjednikom RS-a Radovanom Karadžićem nametnulo se pitanje na koji način pritvorenici Haškog suda (ICTY) mogu kontaktirati s medijima.

Ne postoje opći propisi ni kodificirana uputstva kojima se reguliraju pitanja kontakta haških optuženika s novinarima. Svaki takav slučaj, bilo da je riječ o zahtjevu medija, bilo optuženika, rješava se zasebno, izvještava dopisnik Radija DW.

Optuženici ne mogu nesmetano komunicirati s medijima niti ih novinari mogu posjetiti u pritvoru i napraviti intervju u ličnom kontaktu. Za svaki posredan ili, da tako kažemo, daljinski kontakt, i optuženi i novinar moraju podnijeti zahtjev, a Sekretarijat ICTY-a takve zahtjeve odobrava ili odbija po principu slučaj po slučaj.

Kontakt, dakle,može biti samo "daljinski" i nadziran, kako nam je potvrdila glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačić. Sva pitanja i odgovori prolaze kroz kontrolu Sekretarijata. Po dosadašnjoj praksi može se zaključiti da se ne dopuštaju ni pitanja ni odgovori u kojima ima konkretnih političkih implikacija.

Neće proći nikakve pogrde ili komentari o sudijama i osoblju Haškog suda. Ni u kojem slučaju se ne smije ugroziti sigurnost svjedoka, ni, kako je formulirano, "integritet žrtava". Novinara koji želi intervju Sekretarijat službeno upozorava da kršenje uslova pod kojima mu je odobren kontakt s optuženima može za posljedicu imati pokretanje postupka za nepoštovanje suda.

U novembru prošle godine Sekretarijat je Karadžiću zabranio kontakt s novinarkom jedne holandske revije. Odbijanje zahtjeva za intervju obrazložen je "razlozima sigurnosti Pritvorske jedinice UN-a" i "potencijalnim negativnim posljedicama po vršenje pravde". Sekretarijat je ocijenio i da u tom intervjuu mogu biti "objelodanjene informacije o zaštićenim svjedocima i povjerljivim dokumentima Tribunala".

Karadžić se poslije odbijanja zahtjeva obratio predsjedniku ICTY-a Patricku Robinsonu, koji je taj slučaj predao u nadležnost potpredsjednika O-Gon Kwona. Na izvjesno iznenađenje, južnokorejski sudija Kwon je poništio odluku Sekretarijata, ocijenivši je kao "neprimjereno ograničavanje slobode izražavanja".

Holandska revija dobila je intervju pod strogim nadzorom Sekretarijata, što podrazumijeva kontrolu i pitanja i odgovora u pisanoj formi. Karadžić je kasnije dao intervju i holandskoj novinskoj agenciji ANT, na kraju i Reutersu, pod besumnje istim kriterijima i uslovima.