Vijetnam
0

Književnica osuđena zbog antirežimske propagande

FENA
Pham Thanh Nghien
Pham Thanh Nghien
Tridesetdvogodišnja književnica optužena za "propagandu" protiv komunističkog režima osuđena je u petak na četiri godine zatvora u Vijetnamu gdje je pravosuđe nedavno poslalo iza rešetaka niz disidenata, doznaje se iz sudskih izvora.

Nakon jednodnevnog suđenja u Haiphongu, Pham Thanh Nghien je osuđena još i na tri goidne kućnog pritvora, izjavio je izvor koji je želio da ostane anoniman.

Osuđena je prema članu 88 vijetnamskog kaznenog zakona koji kažnjava miroljubivo disidentstvo.

Nghien je prošle godine dobila nagradu Hellman/Hammett organizacije Human Rights Watch koja nagrađuje pisce angažirane u borbi protiv neslobode izražavanja i žrtve "političkog progona".

Prema riječima njenog advokata i HRW-a, ona je uhapšena zato što je pokušala da protestira protiv inflacije, korupcije i teritorijalnih ambicija Pekinga u Južnome kineskom moru.

Posljednjih godina Vijetnamci sve češće kritiziraju manjak odlučnosti Hanoija prema svom velikom kineskom ideološkom savezniku.

Diplomati i organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđuju represivne mjere prema disidentima u Vijetnamu.

Prošle su sedmice Amnesty International, HRW, Reporteri bez granica, SAD i Evroska unija žestoko kritizirali Hanoi nakon što su teškiom kaznama i do 16 godina zatvora neki militanti osuđeni za pokušaj nenasilnog svrgavanja režima.