Svijet
7

Klizište u Kini: Preživjeli muškarac pronađen u ruševinama nakon 60 sati

Klix.ba
(Foto: EPA)
Muškarac koji je bio zarobljen u ruševina više od 60 sati nakon klizišta koje je zahvatilo 33 zgrade u kineskom gradu Shenzhenu, pronađen je živ i spašen je, javlja BBC.

Klizište se pokrenulo u jutarnjim satima u nedjelju te je uništilo 33 zgrade u industrijskoj zoni. Spasilačke ekipe su prvu preživjelu osobu spasile rano jutros, a više od 70 ljudi se i dalje smatra nestalim. Do klizišta je došlo kada se pokrenula velika nakupina zemlje i konstrukcijskog otpada usljed obilnih kiša.

Preživjeli devetnaestogodišnji muškarac je pronađen jutros oko 4:00, a bio je zarobljen u ruševinama zgrade. Njegovo ime je Tian Zeming i radnik je koji je došao iz Chongqinha iz jugozapadnog dijela Kine.

Vlasti su na konferenciji za medije saopćile da je Zeming pronađen u veoma teškom stanju, a za njegovo spašavanje je bilo potrebno nekoliko sati.

Prilikom spašavanja je pronađeno beživotno tijelo drugog muškarca. Tačan broj stradalih u klizištu još uvijek nije poznat.

Na dan klizišta je evakuisano blizu 900 ljudi, a velika količina zemlje i građevinskog materijala je uzrokovala eksploziju gasovoda. Blato je prekrilo površinu od 380.000 kvadratnih metara, što je jednako površini 50 nogometnih terena.

U operaciji spašavanja učestvuje nekoliko hiljada ljudi, psi i mašinerija.

Vlasti su saopćile da su se zemlja i građevinski otpad nagomilavali uz brdo u periodu od dvije godine.

Ovo je četvrta velika nesreća u Kini ove godine. Sve je počelo smrtonosnim stampedom u Šangaju u novogodišnjoj noći, potom se kruzer prevrnuo u rijeci Yangtze, a onda je eksplodiralo skladište hemikalija u Tianjinu.