Svijet
0

Klimatske promjene velika prijetnja po mir i bezbjednost

SRNA
Achim Steiner
Achim Steiner
Zvaničnik iz UN programa za ekologiju Achim Steiner izjavio je danas da klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju po mir i bezbjednost u budućnosti.

Steiner je naglasio da će klimatske promjene, takođe, "eksponencijalno" povećati obim prirodnih katastrofa.

On je upozorio da učestalost prirodnih katastrofa širom planete može da se pokaže kao veliki izazov za čovječanstvo u narednim decenijama.

"Nedavne krize, poput gladi u Somaliji, predstavljaju izazov po naš kapacitet da rješavamo ovu vrstu događaja, posebno ukoliko se dese istovremeno i počnu da utiču, na primjer, na globalno tržište hrane, regionalne bezbjednosne probleme, raseljavanje ljudi i stvarajući izbjeglice preko granica", rekao je on.

Steiner je upozorio da će se međunarodna zajednica, ukoliko se obistine razna predviđanja usljed klimatskih promjena, suočiti sa porastom ovih vrsta ekstremnih prilika. 

Njegovi komentari objavljeni su tokom prve zvanične diskusije u Vijeću sigurnosti UN u proteklih četiri godine, dok je Njemačka objavila prvo saopštenje u kojem se povezuje klimatske promjene sa globalnim mirom i pitanjem bezbjednosti.

Diplomate navode da su, prije nego što je postignut dogovor o objavljivanju saopštenja, između Njemačke i Rusije vođeni intenzivni pregovori jer se Moskva prvobitno protivila bilo kakvoj reakciji Vijeća sigurnosti UN.
U saopštenju je izražena "zabrinutost zbog mogućih negativnih posljedica kojim klimatske promjene na dugoročnom planu mogu pogoršati postojeće prijetnje po međunarodni mir i bezbjednost".