Svijet
0

Klimatske promjene moguć uzrok oružanih sukoba

FENA
Više od dvije i po milijarde ljudi u 46 zemalja izloženo je visokom riziku od oružanih sukoba kao posljedice klimatskih promjena, prenosi u nedjelju "The Observer" izvještaj organizacije "International Alert".

Veliki dijelovi Afrike, Azije i Južne Amerike bit će pogođeni socijalnim nemirima i ratovima usljed erozije zemljišta, povećanja nivoa mora i sve češćeg olujnog nevremena, ali ni Evropa neće biti pošteđena.

Najteže će biti pogođene zemlje koje nemaju dovoljno materijalnih rezervi ni političke stabilnosti da se suoče s posljedicama klimatskih promjena.

Holandija će, naprimjer, biti ugrožena rastućim nivoom mora, ali tu niko ne očekuje socijalne nemire ili rat, jer ta zemlja ima dovoljno sredstava i političku strukturu da se uspješno odbrani od takve prirodne opasnosti.

Siromašnije zemlje s neadekvatnim političkim sistemom neće međutim biti u stanju uvesti odgovarajuće mjere, pa će njihovi građani biti prinuđeni da se organiziraju u odbrambene grupe, što je recept za oružani sukob, navodi se u izvještaju.

Zbog nedostatka vode za piće u Južnoj Americi će naročito biti ugrožen Peru, koji bi mogao stupiti u pogranične sukobe s Čileom i Ekvadorom.

U Africi rijeka Niger kao glavni izvor vode za piće protiče kroz više zemalja koje sve više pate od suše i sukobi će biti neizbježni.

Većina evropskih zemalja se smatra dovoljno stabilnim da se nosi s posljedicama klimatskih promjena, osim Balkana, prenosi Observer - ratovi su politički oslabili države poput Srbije i Crne Gore, i uz rast temperature i smanjenje obradivog zemljišta, pritisak nezadovoljnog stanovništva mogao bi dovesti do nasilja koje vlasti neće biti u stanju obuzdati.

Sukobi koje će izazvati globalno otopljavanje nisu neka maglovita prijetnja, oni su već tu, prenosi Observer.