Svijet
0

Klijenti opsjedaju banku Antigua da bi podigli uloge

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stotine klijenata pohrlile su u srijedu u ispostave Banke Antigua koju kontrolira teksaški milijarder Allen Stanford kako bi podigli svoje uloge, dan nakon što je taj američki tajkun optužen za prevaru, "tešku" osam milijardi dolara.

Pred ekspoziturama su na tropskom suncu stajali dugi redovi stanovnika Antigua, uključujući i strance, usprkos uvjeravanju regionalnih monetarnih vlasti da banka ima dovoljno rezervi.

"Zabrinut sam i želim svoj novac natrag", rekao je jedan od onih koji su stajali u redu.

Banka Antigue, s tri ekspoziture u otočnoj državi Antigua i Barbados, dio je Stanfordovog globalnog biznisa, ali je odvojena od Stanford International Bank (SIB), sa sjedištem u Antigui, koja je u središtu optužbe američkih regulatora.

U utorak je američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) povela sudski postupak protiv Stanforda, 58-godišnjeg tajkuna za prodaju hartija od vrijednosti, nazvanih "certifikati depozita" u vrijednosti oko osam milijardi dolara, posredstvom banke SIB.

Rukovodioci SIB-a obećavali su ulagačima veoma visoke prihode koji su trebali uslijediti kao rezultat navodno "jedinstvene (poslovne) strategije".

Osumnjičeni Stanford, prenosi Tanjug, ima dvojno državljanstvo jer osim američkog ima i pasoš Antigue i Barbadosa, gdje je i sjedište njegovog SIB-a.