Svijet
0

Klaus Wowereit na putu da postane prvi svjetski gay šef države

FENA
Klaus Wowereit je sjedokos, dobro izgleda, uživa golemu popularnost i na najboljem je putu da postane prvi svjetski predsjednik homoseksualac.

Wowi, kako ga pristalice nazivaju, dobio je i drugi mandat na mjestu ljevičarskog gradonačelnika Berlina. Njega je također isturila njegova Socijaldemokratska stranka kao kandidata za kancelara na narednim općim izborima koji će biti održani za manje od četiri godine.

Wowereit, koji je izazvao buru preotesta među tradicionalnijim glasačima podržavajući vašar seksualnog fetiša u njemačkoj prijestonioci koji uključuje sadomazohizam, lance i ostala devijantna seksualna ponašanja, sada se smatra čovjekom koji će svrgnuti Angelu Merkel kada Nijemci izađu na naredne izbore.

SPD tek treba da se oporavi od krize identiteta u koju je zapao nakon odlaska bivšeg lidera Gerharda Schroedera prošle godine. Sa svojom reputacijom uspješnog graditelja konsensuza, Wowereit bi, međutim, mogao dokazati da je harizmatični lider koji je sada potreban stranci.

Usprkos visokoj nezaposlenosti u Berlinu i padu cijena nekretnina, Wowereit (52) je popularna ličnost u gradu. U nedavnoj anketi skoro 60 posto Berlinaca ga je podržalo; samo 20 posto je podržalo njegovog izazivača iz CDU-a Friedberta Pflugera.

Wowereit nije uradio ništa kako bi odbacio glasine da bi volio otići i dalje. "Ne bih volio ništa više reći od onoga što sam govorio u proteklih pet godina", izjavio je on nakon nedjeljne pobjede, što je u njemačkim medijima protumačeno kao izjava: "Bit ću kancelar."

Kritičari, međutim, tvrde kako ga njegove navike odlaska na partije i tendencija da istura kulturnu snagu Berlina, umjesto da se bavi lošim ekonomskim stanjem, čine političarem lake kategorije.

"Wowereit više brine za Love Parade nego za stvaranje radnih mjesta", izjavio je nedavno Pfluger misleći na redovnu gradsku godišnju uličnu zabavu.

Ukoliko Wowereit postrane kancelar, on bi postao prvi otvoreno deklarirani homoseksualni šef države u svijetu. Bivši advokat postao je gradonačelnik u 2001. godini s čuvenom iztjavom: "Ja sam gay, i to je u redu."

Tokom 1984., u 30 godini života, on je postao najmlađi gradski vijećnik u Berlinu. U 1999. on je postao predsjedavajući parlamentarnmog kluba SPD-a u berlinskome gradskom parlamentui i udružio je snage s PDS-om, strankom nasljednicom istočnonjemačke Komunističke partije.

"Sada je nova konstelacija političkih snaga u Berlinu. Mnoga nadanja okrenuta su tome, kao i brojna strahovanja. Mnogi, mnogi Berlinci žestoko odbijaju da se sjete svoje novije historije", izjavio je on tada.

Berlin se, međutim, navikao na svoju novu političku konstelaciju i postao je sve naklonjeniji svome optimističnom i nekonvencionalno odjevenom gradonačelniku.

On živi u živopisnoj trgovačkoj ulici Kurfuerstendam u srcu zapadnog Berlina sa svojim partnerom Jornom Kubickim. Niko nije ni trepnuo okom kada su se njih dvojica zagrlili nakon njegove pobjede u nedjelju navečer.

Wowereit se protivi iračkom ratu - poput 85 posto Nijemaca - i podržava sindikate i snažnu državu socijalnog blagostanja. Prije nego što je došao na vlast, Wowereit je imao malo pritužbi na svoju slavu unutar ili van svoga ljevičarskog SPD-a.

On je stupio na položaj kao vršilac dužnosti gradonačelnika u junu 2001. kada se vladajuća gradska koalicija raspala u jeku bankarskih skandala oko loših kredita.

Nakon prizanja da je homoseksualac Wowereit je pokušavao spriječiti da njegova homoseksualnost dominira kampanjom. Njegov partner držan je podalje od javnosti u važnim prilikama kao što je bio prijem za ruskog predsjednika Vladimira Putina, na kojem je posudio tuđu suprugu za noćni prijem kako bi izbjegao zbrku.

Neki politilčari nisu mogli odoljeti da ne spomenu pitanje njegove sksualne orijentacije, što nije iznenađujuće u tako konzervativnoj zemlji. Wolwerait "ima deformiran karakter", izjavio je Frank Steffel, bivši suparnik iz konzervativne stranke CDU.

Za sada, međutim, vunderkind njemačke ljevice - koji bi mogao istaći duginu zastavu gay pokreta pokraj njemačke trobojnice, trebalo bi da nastavi s naporima da porazi sve nepopularniju doktoricu Merkel.