Svijet
0

Kisljak novi ambasador Rusije u SAD-u

FENA
Ukazom predsjednika Dmitrija Medvjedjeva za novog ambasadora Rusije u SAD-u imenovan je Sergej Kisljak, dosadašnji zamuenik ministra vanjskih poslova, glavni pregovarač o američkom proturaketnom štitu u Evropi i o iranskom nuklearnom programu.

Istovremeno, Kisljak će biti i stalni posmatrač Rusije pri Organizaciji američkih država u Washingtonu, navedeno je u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kisljak je po završetku moskovskog fakulteta za fiziku i akademije za vanjsku trgovinu radio od 1977. godine u MIP-u SSSR-a i MIP-u Rusije, u stalnom predstavništvu pri UN-u i ambasadi SSSR-a u SAD-u i bio od 1994. do 1995. načelnik Uprave za međunarodnu naučno-tehničku saradnju u MIP-u Rusije.

Od 1995. do 1998. bio je direktor Odjeljenja za pitanja sigurnosti, razoružanja i kontrolu vojnih tehnologija, a od 1998. do 2003. ambasador Rusije u Belgiji i stalni predstavnik Rusije pri NATO-u.

Na posljednjoj dužnosti zamjenika šefa diplomatije bio je odgovoran za odnose sa zemljama Sjeverne i Latinske Amerike, pitanja međunarodne sigurnosti i razoružanja i učešće Rusije u Grupi osam industrijski najrazvijenijih zemalja. Donedavni ambasador Jurij Ušakov oslobođen je dužnosti ukazom od 2. jula ove godine.

I SAD od početka jula u Moskvi imaju novog ambasadora, Johna Byerlyja koji je upravo Kisljaku predao kopije akreditivnih pisama 3. jula.

Byerly (54) je na funkciji ambasadora zamijenio Williama Burnsa, koji je postavljen za pomoćnika državnog sekretara SAD-a za politička pitanja.