Japan
0

Kiše i vjetrovi na jugu zemlje uoči nailaska tajfuna

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jake kiše i snažni vjetrovi zahvatili su danas južni dio Japana što je prouzrokovalo prekid u snabdevanju električnom energijom.

Japanska meteorološka agencija najavila je da se očekuje nailazak tajfuna "Melor", sa udarima vjetra do 215 kilometara na sat, što bi bio prvi tajfun koji bi zahvatio arhipelag od 2007. godine.

Tajfun se trenutno kreće brzinom od 35 kilometara na sat od ostrva Amami, na krajnjem jugu ka sjeveru zemlje u pravcu ostrva Honšu koje bi mogao da zahvati u četvrtak, navodi agencija.

"Kiša će biti veoma jaka, a vjetrovi veoma snažni. Tajfun bi trebalo da zahvati kopno veoma velikom snagom", izjavio je meteorolog iz Agencije na konferenciji za novinare.

Na ostrvu Amami i drugim manjim ostrvima u ovoj zoni na obalama Pacifika oko 10.000 kuća ostalo je bez električne energije.

Regionalne vlasti saopštile su da je vjetar rušio krovove kuća, ali da za sada nema žrtava.

Vlasti na ostrvu Kjušu  gdje se večeras očekuje nailazak tajfuna poručile su stanovništvu da zaštiti stambene objekte, kao i da se pripreme za moguću evakuaciju.
Tajfun bi, prema prognozama, trebalo da stigne u četvrtak i do ostrva Honšu gdje se nalaze gradovi Osaka, Nagoja i Tokio.