Hiljade ljudi još uvijek bez struje
45

Kiša, snijeg i olujni vjetar napuštaju New York

Klix.ba
New York (Foto: AFP)
New York (Foto: AFP)
Kiša, snijeg i olujni vjetar u srijedu dodatno pogoršali situaciju na američkoj istočnoj obali nakon superoluje Sandy. Hiljade domaćinstava su ponovo ostali bez struje, a prizemljeni su i brojni avioni. Međutim, prema najnovijim prognozama meteorologa, Njujorčani i ostali na istočnoj obali napokon će odahnuti.

Lokalni mediji pišu kako su predviđanja meteorologa pozitivna nakon 10 dana nevremena u kojem je poginulo nekoliko desetina ljudi, a veliki broj domova je porušen i onesposobljen za stanovanje.

Nadolazeći vikend i porast temperature donijet će brojnim stanovnicima istočne obale malo optimizma i olakšanja nakon napornih dana.

Rano jutros istočnu obalu je ponovo zahvatila oluja, slabija neko što je to bio uragan Sandy, ali vjetar koji je puhao 60 milja na sat bio je dovoljno snažan da nanese štetu već oštećenim područjima. U nekim dijelovima poput Staten Islanda, Queensa i Brooklyna stanovi su ostali hladni, jer grijanja nije bilo nakon nestanka struje.

"Stvari će se poprilično smiriti. Oluja se kreće prema Novoj Škotskoj, ali na nas će njen utjecaj biti minimalan. Bit će još pokoji prolom oblaka i puhat će vjetar, ali u svakom slučaju oluja je sada već historija", prognozira Charlie Foley iz Nacionalne meteorološke službe u Tauntonu.