Svijet
0

Kipar: Počeli razgovori o ujedinjenju otoka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tehnički odbori započeli su u petak u Nikoziji pripremne razgovore o ujedinjenja Kipra podijeljenog 1974. godine.

Trinaest radnih grupa i tehničkih odbora pokšat će približiti stavove kiparskih Grka i kiparskih Turaka do mjeseca juna, kada bi trebalo da počnu pregovori, javio je AFP.

Radne grupe razmotrit će također raspodjelu ovlasti, evropska pitanja, sigurnost teritorije, napuštena dobra s obje strane "zelene linije", kao i različita ekonomska pitanja, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Tehnički odbori usredotočit će se na aspekte svakodnevnog života, kao što su kriminalitet, trgovina, kulturno naslijeđe, upravljanje kriznim situacijama, humanitarna pitanja, zdravstvo i okoliš.

U ovim razgovorima, koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, učestvuje 130 stručnjaka iz oba dijela podijeljenoga otoka.

"Očekujemo da u idućim sedmicama dođemo do konkretnih rezultata, koji će postaviti solidne temelje, kako bi dužnosnici iz oba dijela Kipra napravili daljnje pomake u cilju ujedinjenja otoka", izjavila je šefica misije UN-a Elizabeth Spehar.

Nakon prvog susreta 21. marta kiparski predsjednik Demetris Christofias i čelnik kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat objavili su da će krajem juna početi pregovori o ujedinjenu otoka.