Svijet
0

Kipar: Ograničeno podizanje gotovine sa bankomata

SRNA
Centralna banka Kipra uvela je ograničenje za podizanje gotovine sa bankomata na 100 eura dnevno u dvije najveće banke da bi bila izbjegnuta "najezda" štediša.

Iz druge po veličini kiparske Popular banke, koja je prethodno ograničila limit podizanja gotovine na 260 eura, kažu da je nova mjera stupila na snagu danas i trajaće do ponovnog otvaranja banaka u utorak, 26. marta, ili dok Evropska centralna banka ne potvrdi da će nastaviti davati sredstva kiparskim finansijskim institucijama.

Zvaničnik kiparske vlade, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da ograničenje za podizanje novca važi i za Banku Kipra.

Drugi zvaničnik rekao je ranije da ograničenje važi za sve banke na Kipru. Ostale banke nisu uvodile ograničenja uzimanja novca sa bankomata.

Kiparske vlasti pokušavaju da pronađu način za prikupljanje 5,8 milijardi eura prije isteka vremenskog roka koji im je dala Evropska centralna banka, a koji ističe sutra.

Sastanak ministara finansija o Kipru trebalo bi da bude održan večeras Briselu nešto kasnije nego što je predviđeno, jer su se odužili razgovori sa kiparskim zvaničnicima.

Pred sastanak ministara finansija evrozone, kiparski predsjednik Nikos Anastasijades razgovarao je danas sa predstavnicima EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.