Svijet
0

Kipar ne može priznati Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kipar ne može priznati Kosovo jer je nezavisnost jednostrano proglašena i nema podršku Vijeća sigurnosti UN-a, podvukao je šef kiparske diplomatije Markos Kiprianu u intervjuu bečkom dnevniku Presse.

"Kipar nije priznao Kosovo. Mi vjerujemo u teritorijalni integritet Srbije zajedno s Kosovom, isto kao i, naravno, svih drugih zemalja. Smatramo da bi trebalo pronaći rješenje prihvatljivo za sve strane", poručio je on.

"Proglašenje nezavisnosti je uz to bilo jednostrano i nema podršku VS UN. Zbog toga ne možemo priznati Kosovo", dodao je Kiprianu.

"Na drugoj strani, priznajemo da na Kosovu mora doći do poboljšanja, zbog čega smo zauzeli stav koji dozvoljava EU da svoju misiju tamo uspostavi. Moramo priznati da ćemo imati jako tešku situaciju na duže vrijeme", objasnio je on. Ministar Kiprianu je istakao da je njegov san ujedinjenje Kipra, izražavajući nadu da će do toga doći što je brže moguće.

"Postigli smo dogovor oko jednog procesa i to je jako značajno. Naravno još uvijek smo kod prvog koraka", rekao je on dodajući da je planirano da za tri mjeseca politički lideri treba da dobiju izvještaj tehničkih odbora kako bi diskusija mogla početi.

Istovremeno Kiprianu je upozorio da ne treba biti suviše optimističan kako bi se izbjeglo razočarenje zbog teškog procesa. Prema njegovim riječima cilj je bizonalna federacija, što je jedino rešenje, uz autonomiju. On nije želio da govori o vremenskim rokovima za rešenje ovog problema.