Svijet
0

Kipar bez struje zbog kvara u elektrani

SRNA
Veliki dio Kipra ostao je danas bez električne energije zbog kvara u elektrani Dhekelia, što je izazvalo lančani pad sistema.

Kiparski energetski resursi već se koriste na maksimumu poslije velikog oštećenja glavne elektrane Vassilikos u prošlogodišnjoj eksploziji.

Ova katastrofa primorala je vlasti da pokrenu stare pogone za proizvodnju električne enrgije i počnu da uvoze struju iz otcijepljenog turskog dijela Kipra, sa sjevernog dijela ostrva.

Kiparska elektrodistribucija saopštila je da je proizvodnja struje noćas opala za više od 50 posto, na 123 megavata. Procjenjuje se da će preko dana potražnja za strujom biti na nivou od 576 megavati, što premašuje trenutne kapacitete za tri puta.

Ukupan proizvodni kapacitet ostrva je 824 megavata, u situaciji kada svi pogoni normalano funkcionišu.

Državni radio prenio je da zbog ograničene količine električne energije vlasti teško napajaju mobilne generatrore, koji su dopremljeni na ostrvo poslije prošlogodišnje katastrofe.

Iz većine kiparskih gradova stižu izvještaji o nedostatku električne enerije, a tamo gdje struje još ima povremeno se dešavaju prekidi u snabdijevanju.