Joaquin Almunia
0

"Kini treba dopustiti da ulaže u Evropu"

FENA
Zemlje članice Evropske unije trebale bi dopustiti Kini privatno investiranje u zamjenu za podršku zvaničnog Pekinga eurozoni za vrijeme dužničke krize, izjavio je u petak komesar EU za konkurentnost Joaquin Almunia.

On je podsjetio da Kina u posljednje vrijeme kupuje obveznice koje su izdavale evropske vlade, što je potez za koji analitičari navode da je ublažio tržišnu krizu u eurozoni, prenosi AP.

Almunia nije iznio detalje, kao što ni evropski ni kineski zvaničnici dosad nisu bili voljni da razgovaraju o motivima Pekinga da se upusti u kupovinu obveznica, ali je dodao da je taj potez koristan za obje strane.

"To je za njih pozitivno jer ostvaruju dobre prinose, a dobro je i za one na tržištima zato što dolaze novi kupci, što je u skladu s njihovom strategijom diverzifikacije", istakao je Almunia na konferenciji za štampu u Lisabonu.

On je dodao da su Kina i druge azijske zemlje zainteresirane za grinfild i portfolio investicije, kao i ulaganja privatnih kompanija u Evropu.

"Reciprocitet je od presudne važnosti. Zainteresiran sam za to da nove investicije stižu u Evropu, kao i da novi evropski ulagači investiraju u inostranstvu", rekao je evropski komesar.