Svijet
0

Kinezi uvode par-nepar vožnju u Pekingu

FENA
Dan nakon velikog slavlja i obilježavanja tačno godinu dana od početka Olimpijskih igara u Pekingu kineske vlasti odlučile su riješiti problem onečišćenosti zraka u glavnom gradu.

Od sljedeće sedmice građani Pekinga će se suočiti s restrikcijama upotrebe osobnih vozila na principu par-nepar, koji su prije više od dvadesetak godina upoznali i građani bivše Jugoslavije, ali zbog drugih razloga - nedostatka goriva.

Kinezi procjenjuju da je svaki dan na ulicama Pekinga oko tri miliona automobila, a taj broj će se prepoloviti jer će parnim danima moći voziti oni koji na registraciji imaju zadnji paran broj, a neparnima samo oni s neparnim brojem.

Vlasti Pekinga uvesti će dodatni broj vozila javnog prijevoza, a donesena je i uredba kojom se u augustu sljedeće godine zabranjuju sve aktivnosti na gradilištima koja nisu povezana s Igrama.

Tokom svog posjeta Pekingu predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Jacques Rogge rekao je kako je loš zrak trenutno najveći problem Igara te najavio čak i promjenu satnice nekih takmičenja.