Svijet
0

Kinezi postali "otimači mlijeka" na svjetskom tržištu

FENA
Londonski Guardian u četvrtak je objavio priču o abnormalnoj potrošnji mlijeka među Kinezima. Njemački potrošači su naime Kinezima nadjenuli nadimak "otimači mlijeka", jer su do te mjere počeli da kupuju ovaj prehrambeni artikl da bi cijena mlijeka i mliječnih proizvoda u Njemačkoj po nekim procjenama uskoro mogla i da se udvostruči.

Kinezi su, piše Guardian, od prije nekog vremena razvili ljubav prema mlijeku, pa svake godine njihova potražnja za bijelom tečnošću raste za 25 posto.

Guardian piše da se trenutno trećina mlijeka proizvedenog u svijetu transportuje u Kinu, a da najveći dio te količine potiče iz Evropske unije, značajan dio upravo iz Njemačke.

Njemački seljaci bi, istini za volju, voljeli da povećaju proizvodnju ali to ne mogu zbog kvota Evropske unije na mlijeko koje će važiti još sedam godina.

Seljaci su zato podigli cijene, ali istovremeno Kinezima prodaju dobre krave muzare jer, napominje Guardian, kineski seljaci koji se preorijentišu na proizvodnju mlijeka mogu da računaju na državne subvencije.