Projekt vrijedan 3,5 milijarde dolara
225

Kinezi će sravniti 700 planina da izgrade metropolu u pustinji

Klix.ba
Jedna od najvećih kineskih građevinskih firmi će potrošiti 3,5 milijarde dolara kako bi sravnila 700 planina u regiji pored grada Lanzhou, glavnog grada krševite provincije Gansu na sjeverozapadu Kine, kako bi na njihovom mjestu bila izgrađena metropola.

Lokacija je udaljena oko 50 kilometara od grada Lanzhou, a prostire se na 130.000 hektara. Očekuje se da bi novi grad trebao povećati prihode regije za više od 40 milijardi dolara do 2030. godine. Državno vijeće Kine je u augustu već odobrilo ovaj projekt.

Prva faza uklanjanja planina je počela krajem oktobra, a kada se završi građevinska kompanija će imati blizu 16 kvadratnih kilometara prostora za početak prvih radova. Kompanija koja stoji iza ovog projekta je China Pacific Construction Group, koja ima sjedište u Nanjingu.

Međutim, ovaj projekt je već privukao mnogo kritika i skepticizma. Lanzhou, u kojem živi 3,6 miliona stanovnika, već ima ogromne probleme sa zagađenjem. Prošle godine je proglašen gradom sa najvećim zagađenjem zraka u Kini. Pored toga, čitava regija se često navodi i kao jedna od onih sa najvećim nedostatkom pitke vode.

Mnogi se također pitaju i koliko je pametno graditi metropolu u pustinji.

"Sve investicije se moraju vratiti novcem od najamnina, a u ovakvim gradovima je to rijetko slučaj. Kada je poslovanje nekretninama u porastu to se može izvesti. Međutim, meni se čini da je poslovanje nekretninama u Kini trenutno veoma riskantno", rekao je Tao Ran, profesor ekonomije na Univerzitetu Renmin u Pekingu.

Međutim, glasnogovornici kompanije su stali u odbranu projekta.

"Regija Lanzhou je veoma siromašna. To su samo planine u kojima nema izvora vode. Mi ćemo dovesti vodu u regiju, zasadit ćemo šume i stvari će biti mnogo bolje nego prije", rekla je glasnogovornica kompanije China Pacific Construction Group.