Čeka presudu
1

Kinez piratizovao softver za 100 miliona dolara

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kinez Xiang Li priznao je danas pred američkim federalnim sudom optužbu za piratizovanje kompjuterskog softvera u vrijednosti od preko 100 miliona dolara.

Američka imigraciona i carinska služba saopštila je da je razbila operaciju koju je Li vodio iz grada Chengdu.

Li je preko svog web sitea nudio veoma skupe programe iz oblasti industrije odbrane, inženjeringa, kompjuterskih čipova, aerosvemirskih materijala, telekomunikacijua, aerosvemirskih simulacija i kompjuterizovane proizvodnje nakon što je probio zaštitu i omogućio svima da ih koriste.

Od 2008. do 2011. godine on je prodao softver oko 200 različith proizvođača, a kupaca je bilo najmanje 325. Više od trećine kupaca su iz SAD, a među njima su jedan inženjer NASA-e i zaposleni u industriji odbrane, prenio je AFP.

Li je uhapšen u junu 2011. godine nakon što su ga američki agenti koji su se predstavili kao kupci namamili da dođe na pacifičko ostrvo Saipan, na američkoj teritoriji Sjeverna Marijanska ostrva.

Kinez se sada pred sudom u Delawareu izjasnio kao kriv za kršenje autorskih prava i mogao bi da bude osuđen na 25 godina zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dolara.

Izricanje presude zakazano je za 3. maj. Dvojica američkih državljana koji su preuzeli piratizovani softver priznali su krivicu i takođe čekaju presudu.