Zakon o jednom djetetu
0

Kineskinja prisiljena na abortus u osmom mjesecu trudnoće

Sarajevo-x.com
Foto: Al Jazeera
Foto: Al Jazeera
Kineske vlasti su ženu koja je bila u osmom mjesecu trudnoće nasilno odveli iz njenog doma i prisilili je abortus zbog kineskog zakona kojim se zabranjuje porodici da ima više od jednog djeteta, piše "Daily Mail".

Dvanaest službenika kineske vlade su ušli u kuću Luoa Yanquana u Xiao Aiyingu, te njegovu suprugu koja je trudna već osam mjeseci pesnicama i nogama udarali u stomak. Nakon toga su je silom odveli u bolnicu da abortira.

Tridesetšestogodišnjoj ženi su doktori dali injekciju koja je ubila njeno nerođeno dijete. Njen muž Luo Yanquan je opisao trenutak kada su službenici vlade upali u njegov dom.

"Ruke su joj držali iza leđa, glavu prislonili na zid i snažno je udarali u stomak. Naša desetogodišnja kćer je bila uzbuđena što će dobiti malog brata ili sestru. Sada ne znam kako da joj ovo objasnim".

Dodao je da su mu službenici vlade mjesec dana prije rođenja djeteta rekli da ne može imati još jedno dijete jer on i njegova supruga već imaju kćerku.

"Nosila sam ovo dijete osam mjeseci, osjećala sam kako živi, kako se pomjera u mom trbuhu. Ne možete ni zamisliti kako se osjećam sada", rekla je supruga građevinskog radnika Yanquana.

Mjesec dana prije ovog događaja vlada u Pekingu je potvrdila da neće biti popustljiva što se tiče strogog zakona o planiranju porodice.

Većini kineskih porodica je dozvoljeno da imaju samo jedno dijete, kako bi se smanjio broj stanovnika koji danas iznosi više od 1,3 milijarde.

Zbog ovog zakona se godišnje obavi oko 13 miliona abortusa od kojih većinu narede lokalne vlasti. Infanticid je također široko raširen u ruralnim regijama. Oni koji prekrše zakon o jednom djetetu mogu biti kažnjeni i do 12.000 eura.

Međutim, dobra finansijska situacija srednje klase omogućava roditeljima da plate kaznu ukoliko žele proširiti svoju porodicu.

Na one koji nemaju novca primjenjuju se jezive metode. Zvaničnici komisije za planiranje porodice u distriktu Siming su rekli da je par dobrovoljno pristao na abortus, ali oni to poriču.

Par se sada boji osvete vlasti jer su svoju nevolju pokazali javnosti. Kinezi s gađenjem kritikuju ovaj potez vladinih službenika riječima da je okrutan i nehuman.