Svijet
0

Kineskinja bez nogu odgojila 130 siročadi

Sarajevo-x.com
Kineskinja koja je u djetinjstvu ostala bez nogu, naučila je hodati pomoću dvije male stolice. Na taj način je uspjela odgojiti više od 130 siročadi.

Xu Yuehua (55) je ostala bez nogu kada joj je bilo dvanaest godina. Do nesreće je došlo kada sakupljala ugalj pored željezničke pruge, prilikom čega ju je udario voz.

Roditelje je izgubila pet godina kasnije, te je kao siroče smještena u sirotište Xingtan u provinciji Hunan. U sirotištu se naučila hodati pomoću malih stolica. Počela je raditi i pomagati osoblju sirotišta u brizi za drugu djecu. Pomagala je u pranju odjeće, hranjenju, mijenjanju pelena, ćišćenju, pa čak i u pravljenju obuće.

U proteklih trideset sedam godina Xu je odgojila više od 130 siročadi. Dobila je nadimak "velika mama". Prvo dijete za koje se Xu brinula je Sheng Li. Ona je rođena sa zečijom usnom, a roditelji su je nakon rođenja obacili. Pronađena je u blatu. Li kaže da je Xu spasila njen život.

"Da nije bilo velike mame, ja bih davno umrla. Zvuk njenog kretanja je za mene tada bio nešto najljepše", rekla je Li.

Xu se 1987. godine udala za Laija Ziyuana koji također radi u sirotištu i uzgaja povrće. Tri godine kasnije, dobili su i sina Lai Mingzhija. Xu je i nakon porođaja nastavila raditi u sirotištu.

"Nisam ni u čemu posebna, samo radim ono što treba, poklanjam majčinsku ljubav ovoj jadnoj djeci", rekla je Xu.