Svijet
0

Kineski vojnici pokušavaju ukloniti jezera stvorena zemljotresom

FENA
Foto: AFP/UN
Foto: AFP/UN
Kineski vojnici pripremali su se u ponedjeljak da eksplozivom uklone odrone zemljišta koji su blokirali rijeke čiji su rastući nivoi zaprijetili poplavama mjestima na kojima se nalaze žrtve zemljotresa.

Dvije sedmice nakon zemljotresa snage 7,9 stepeni po Richtervoj skali koji je pogodio pokrajinu Sečuan, jezera formirana rijekama blokiranim odronima zemlje izazvala su nove komplikacije spasilačkim naporima ionako otežanim traženjem utočišta za milione beskućnika.

Jedno od najsnažnijih podrhtavanja tla od zemljotresa od 12. maja u nedjelju je odnijelo najmanje osam ljudskih života, povećavajući broj poginulih za koji je vlada javila da će nadmašiti brojku od 80.000 ljudi.

Portparol kineske vlade saopćio je u ponedjeljak da je zvanični broj poginulih dostigao brojku od 65.080 ljudi.

Kako bi se borili protiv rizika od poplava, 1.800 vojnika stiglo je pješice u ponedjeljak ujutro do novog jezera Tangjiashan u oblasti Beichuan, noseći eksploziv kako bi uklonili odrone, javila je zvanična novinska agencija Xinhua, prenosi AP.

Jezero je oko tri kilometra od centra oblasti Beichuan. Hiljade ljudi koji su ostali tamo nakon prvog zemljotresa evakuirane su u posljednjim danima kao mjera opreza.

Dok su oluje prognozirane za ponedjeljak popodne i za utorak, kineska meteorološka agencija je saopćila da one povećavaju rizik od blokiranih rijeka u nekim područjima pogođenim zemljotresom.