Svijet
0

Kineski utjecaj na Svjetsku banku

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Istraživanja pokazuju da godišnje u Kini umre blizu 750.000 ljudi uslijed posljedica zagađenosti vazduha. Međutim, ovaj zastrašujući podatak izostavljen je iz godišnjeg izvještaja Svjetske banke o okolišu, a časopis "Financial Times" ovaj korak veže za moguće pritiske iz Pekinga.

U članku "Financial Timesa" stoji da je Peking uspješno lobirao za brisanje jedne trećine izvještaja Svjetske banke, odnosno dijela izvještaja pod naslovom "Cijena zagađenosti u Kini". Peking je svoj zahtjev opravdao mogućim socijalnim nemirima koje bi izvještaj mogao izazvati.

Kineska Državna agencija za zaštitu okoliša (SEPA) i ministarstvo zdravstva zatražili su od zvaničnika Svjetske banke da izbrišu podatak od 750.000 smrtnih slučajeva koji su posljedica zagađenosti vazduha.

U članku stoji da je Kina uspjela iz izvještaja ukloniti i tzv. "smrtnu mapu" koja jasno pokazuje dijelove Kine koji su najpogođeniji ubitačnom zagađenošću.

"Svjetskoj banci je rečeno da ne smije objavljivati te informacije. Naime, one su preosjetljive i mogu izazvati socijalne nemire", riječi su neimenovanog savjetnika iz Svjetske banke koje je prenio časopis.

Zvaničnici Svjetske banke, koji su ovaj izvještaj sastavili u saradnji sa kineskim vlastima, potvrdili su informaciju o povlačenju nekih dijelova iz izvještaja, ali nisu željeli ulaziti u detalje.