Fabrika računarske opreme
0

Kineski radnici rade 15 sati dnevno za mizeran novac

Sarajevo-x.com
Fotografija na kojoj su prikazani radnici u jednoj fabrici u Kini i više je nego potresna. Od iscrpljenosti oni jednostavno zaspe tokom desetominutne pauze. Rade u napornim 15-satnim smjenama, u užasnim uslovima i na temperaturama od 30 stepeni Celzija.

Muškarci i žene rade šest ili sedam dana u sedmici za 34 penija po satu. Izrađuju miševe za računare i web kamere za američke multinacionalne kompjuterske kompanije, najprije Microsoft.

Fotografija na kojoj su prikazani iscrpljeni radnici u fabrici Kye Systems u Dongguanu u Kini, objavljena je u sklopu trogodišnjeg istraživanja Nacionalnog odbora za rad, organizacije za ljudska prava koja pokreće kampanje za radnike širom svijeta.

U fabrici uglavnom rade žene u dobi od 18 do 25 godina, a njihovo radno vrijeme je od 7.45 do 10.55 sati. Ponekad se dešava i da 1.000 radnika bude zbijeno u iznimno malim prostorijama, piše Daily Mail.

Radnicima niije dozvoljeno da razgovaraju ili slušaju muziku, prisiljeni su da jedu nekvalitetnu hranu iz kafeterije, nije im dozvoljeno da tokom radnog vremena odlaze u toalet, a također oni su zaduženi i za čišćenje toaleta.

Radnici također imaju sobe u okviru fabrike i tu spavaju. U jednoj sobi smješteno je 14 radnika. Moraju sami kupiti krevete i posteljinu inače spavaju na pločama od iverice. Tuširaju se vodom iz kante, a veliki broj radnica se i seksualno iskorištava.

Proizvode koji se izrađuju u ovoj fabrici koriste kompanije kao što su Microsoft, Hewlett-Packard, Samsung, Foxconn, Acer, Logitech i Asus.

Microsoft koji izvozi većinu hardvera spravljanih u fabrici Kye Systems nakon ovog izvještaja izdao je saopštenje u kojem se navodi kako su tvrdnje o izrabljivanju radnika uzete za ozbiljno i kako je pokrenuta istraga.

"Mi smo kao zatvorenici. Čini se da živimo samo za posao, mi ne radimo da bismo živjeli", kazao je jedan od radnika oganizaciji za ljudska prava tokom istraživanja.

Većina radnika radi i prekovremeno kako bi zaradili više i imali dovoljno novca da othrane svoju porodicu.

"Kada završim i četiri sata prekovremenog rada ja sam jako umoran. Kada bi mi tada neko ponudio luksuznu večeru odbio bih, jer sve što želim je da spavam", kazao je jedan radnik.

"Svjesni smo ovog izvještaja i pokrenuli smo istragu. Poduzet ćemo sve mjere kako bismo spriječili izrabljivanje", saopšteno je iz Microsofta.