Svijet
0

Kineski predsjednik reagovao na Bushove brige oko Tibeta

FENA
Kineski predsjednik Hu Jintao poručio je američkom predsjedniku Georgeu Bushu da ljudi koji su učestovali u tibetanskim nemirima nisu miroljubivi demonstranti.

U saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova o razgovoru između Hua i Busha navodi se kako je kineski lider također izjavio da nijedna odgovorna vlada neće mirno sjediti "suočena s očiglednim nasilnim aktima kakvi su nedavno viđeni na Tibetu", javila je zvanična novinska agencija Xinhua, prenosi UPI.

U saopćenju se navodi kako je Hu poručio Bushu da njegova vlada sve vrijeme održava kontakt s tibetanskim duhovnim vođom Dalaj-lamom "s velikim strpljenjem".

Bijela kuća je saopćila da je Bush "izrazio zabrinutost situacijom na Tibetu i ohrabrio je kineku vladu da učestvuje u suštinskom dijalogu s predstavnicima Dalaj-lame".

Hu je, navodi se u saopćenju, obavijestio Busha kako je njegova vlada spremna da nastavi konsultacije s tibetanskim duhovnim vođom "ako istinski odustane od zalaganja za nezavisnost Tibeta" i prihvati da su "Tibet i Tajvan neotuđivi dijelovi Kine".

BBC je javio da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također pozvao na dijalog oko Tibeta ne odbacujući mogućnost bojkotiranja ceremonije otvaranja Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband ne podržava takav bojkot ali je izjavio da su međunarodne brige oko tibetanskih nemira opravdane.