Svijet
0

Kineski predsjednik podržava američku ponudu Iranu

FENA
Hu Jintao
Hu Jintao
Kina podržava Sjedinjene Države u rješavanju spora oko iranskoga nuklearnog programa diplomatskim sredstavima, potvrdio je kineski predsednik Hu Jintao američkome Georgeu W. Bushu u telefonskom razgovoru.

Još ostaje, međutim, nejasno da li će Kina, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, podržati nastojanja SAD-a za uvođenje sankcija Iranu ako rezgovori propadnu, javile su agencije.

"Kina je spremna sarađivati i uskladiti djelovanje sa SAD-om te igrati konstruktivnu ulogu u nastavljanju pregovora o iranskoj nuklearnoj krizi što je prije moguće", poručio je Bushu predsjednik Hu u razgovoru čije je dijelove objavila agencija Xinhua.

Agencija navodi da je kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing također razgovarao s iranskim kolegom Manouchehrom Mottakijem i "razmijenio gledišta o najnovijem razvoju iranskoga nuklearnog pitanja".

"Kina podržava sve napore za rješenje iranskoga nuklearnog pitanja putem diplomatskih pregovora", ponovio je Li.

Američki predsjednik u četvrtak je rekao da će bude li Iran i dalje odbijao obustaviti obogaćivanje urana, za koji Zapad smatra da predstavlja masku za proizvodnju nuklearnog oružja, to pitanje iznijeti pred Vijeće sigurnosti.

Postoje i nove inicijative za rješenje ovog problema diplomatskim putem i saglasnost ministara svjetskih sila o paketu ustupaka Iranu, postignuta u četvrtak uvečer, ako prekine obogaćivanje urana.

Američki zvaničnici su najavili da se Rusija i Kina mogu priključiti evropskim zemljama u izradu paketa mjera za Iran, ali da ako Iran odbije tu ponudu, ove zemlje treba da se priklone sankcijama, koje bi se vjerovatno ticale zabrane davanja viza i blokade imovine iranskih zvaničnika.