Svijet
18

Kineski pilot proglašen herojem: U sekundi izbjegao fatalan sudar i spasio 439 života

Klix.ba
Kineska aviokompanija China Eastern Airlines nagradila je pilota Hea Chaoa sa tri miliona jena (više od 400.000 eura) jer je spriječio sudar dva aviona u kojem bi poginulo 439 osoba.

Pilot Airbusa A320 trebao je poletjeti na aerodromu u Šangaju kada je ugledao Airbus A330 na pisti ispred sebe. Iako je do polijetanja trebao obaviti još nekoliko radnji, pilot je odlučio naglo ubrzati i podići avion izbjegavši sudar za 19 metara.

Incident se dogodio 11. oktobra u 12:04 sati. Airbus A330 je sletio kada je Airbus A320 trebao poletjeti. Civilna avijacija objavila je simulaciju na kojoj se vidi kako je incident izbjegnut u posljednjem trenutku. Pilot He je kazao kako je u tom trenutku išao 240 kilometara na sat. Odlučio je ubrzati i naglo dići avion kako bi izbjegao sudar.

Ovaj incident šokirao je kineske medije koji su ga poredili sa nesrećom na aerodromu Tenerife gdje je u sudaru dva Boeinga poginulo 583 ljudi. Uručenju nagrade Heu prisustvovalo je 413 putnika i 26 članova posade iz oba aviona.

Istragom je utvrđeno da su za ovaj slučaj krivi kontrolori leta. Dvojici je oduzeta dozvola za rad, dok ih je još 13 kažnjeno.