Svijet
0

Kineski mediji: Protesti protiv olimpijske baklje su podli zločin

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Kineski državni mediji u ponedjeljak su osudili i "podlim zločincima" nazvali protestnike koji su pokušali spriječiti prolazak olimpijske baklje kroz London.

Glasnogovornik pekinške Olimpijade žestoko je osudio proteste, tokom kojih je jedan protestnik pokušao olimpijski plamen ugasiti protupožarnim uređajem, izvijestila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Više hiljada demonstranata nosilo je tibetanske zastave i uzvikivalo "Kineska sramota", pokušavajući spriječiti prolazak baklje kroz London, kojim je u nedjelju prolazila međunarodna olimpijska povorka koju su u Pekingu nazvali "harmoničnim putovanjem".

Uhapšeno je najmanje 35 osoba, a policija je, nakon što je oko stotinu demonstranata nasrnulo na povorku koja je nosila olimpijsku baklju pokušavajući je oteti, baklju prebacila u dvokatni londonski autobus, prenosi Reuters.

"To podlo zlodjelo tibetanskih separatističkih aktivista, koji su pokušali poremetiti prolazak baklje, izazvalo je ogorčenost lokalnog stanovništva", objavila je Xinhua.

"Baklja predstavlja uzvišene olimpijske ideale, poput mira, prijateljstva i sklada, i odluka je Kine da je pošalje na svjetsku procesciju bila da ohrabri ljude da zajednički izgrade skladnije, bolje sutra", izjavio je za Xinhua glasnogovornik Olimpijade.

Očekuje se da će olimpijski plamen izazvati brojne antikineske proteste protiv održavanja Olimpijskih igara u Pekingu u julu, zbog nasilnog kineskog gušenja protesta u Tibetu i povezanosti Kine s nasiljem u Sudanu (Darfuru).

Olimpijska baklja u ponedjeljak dolazi u Pariz, a potom ide u San Francisco.