Svijet
1

Kineski hakeri ponovo spremaju napade

Klix.ba
Grupa kineskih hakera osumnjičena da stoji iza napada na New York Times ponovo počinje svoju kampanju, javlja SkyNews.

BAE Systems, firma koja se bavi zaštitom, objavila je kako posjeduje dokaze koji upućuju da je grupa hakera koji su povezani s napadima iz februara povezana sa kineskom vojnom grupom iz Šangaja.

Iako povezanost nije dokazana, hakerska grupa je prestala biti aktivna otkako su ove sumnje iznesene. No, analitičari sumnjaju da se hakeri ponovo spremaju za napad.

"Grupa je sada mirna dok se ne skrene pažnja koja je bila usmjerena na njih, ali prema našim saznanjima i detektovanim aktivnostima, oni se spremaju vratiti na 'posao'. Naučnici Deticae dobili su kopiju zloćudnog softvera koji je izradila špijunska grupa. Napravljen je prošle sedmice i sadrži PDF dokument u kojem se nalazi agenda o nadolazećoj američkoj konferenciji odbrane, koja je u skladu s načinom rada tih pojedinačnih napadača", rekao je direktor cyber sigurnosti Detica David Garfield.

Hakerski napadi bili su aktivni krajem 2012. i početkom 2013. godine, kada su se hakeri infiltrirali u New York Times te dobili pristup šiframa i drugim stvarima.

Neki od napada su preusmjeravani kroz američke univerzitete kako bi uklonili trag s krivaca, što je metoda koju obično koriste kineski hakeri.

Na udaru su bile i multinacionalne kompanije.

No, Kina nije jedina zemlja koja se dovodi u vezu s hakerskim napadima u svijetu. SAD, Rusija, Izrael i Iran osumnjičeni su za razvoj cyber oružja. Vjeruje se da isto radi i većina zapadnih zemalja.

Kineska vlada nije odgovorila na optužbe.