Za dva dana preko pola svijeta
0

Kineski brzi voz od Pekinga do Londona

FENA
Kinezi namjeravaju da svojim brzim vozovima povežu Peking i London i tako omoguće svima koji se boje letenja avionom da za dva dana pređu polovinu svijeta, prenosi Radio Slobodna Evropa, uz napomenu da bi se taj plan mogao ostvariti već za deset godina.

Trasa koja bi povezivala London i Peking bila bi, prema kineskim planovima, duga osam hiljada kilometara, a voz bi se kretao prosječnom brzinom od 320 kilometara na sat. Voz na relaciji Peking - London bi prolazio kroz 17 zemalja Azije, Bliskog istoka i Evrope.

Dodatne željezničke linije bile bi izgrađene i u sjeveroistočnoj Aziji i Rusiji, a ako se kineski plan zaista ostvari to će biti najveći infrastrukturni projekt u ljudskoj istoriji.

Prve analize i istraživanja za taj mega projekat već su gotovi, a Kinezi bi izgradnju navedene pruge, sa najmanje tri linije, navodno mogli da završe u roku od deset godina, prenose agencije.

Iako tačne rute saobraćajnice između kineskog i britanskog glavnog grada tek treba utvrditi, prva linija išla bi od londonskog King kros stanice do Pekinga, a potom bi se produžila do Singapura. Druga linija bi povezivala Vijetnam, Tajland, Mijanmar i Maleziju, dok bi posljednja uključila Njemačku i Rusiju, preko Sibira.

Finansijsku konstrukciju tog grandioznog projekta osigurali bi Kinezi, koji već ozbiljno pregovaraju sa 17 zemalja oko razvoja projekta.

S nekim zemljama, poput Mijanmara, već je dogovorena saradnja po kojoj će ta zemlja Kini ustupiti litijum (koji se koristi u baterijama), u zamjenu za izgradnju željeznice.