Japanska obalska straža
22

Kineski brodovi uplovili u sporne vode

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Četiri broda kineske vlade su privremeno uplovila u teritorijalne vode oko spornih otoka u Istočnom kineskom moru u nedjelju, saopćila je japanska obalska straža.

Brodovi za pomorski nadzor uplovili su u zonu od 12 nautičkih milja oko Uotsurijima, glavnog otoka u spornom otočkom lancu koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu. Četiri broda su napustila zonu oko tri sata popodne, ali su se zadržali unutar 24 nautičkih milja u susjednim vodama kod Uotsurijima u 3 i 30 sati popodne.

Zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova Chikao Kawai "oštro se protivio kineskom ambasadoru Cheng Yonghua o ulasku kineskih brodova u teritorijalne japanske vode i rastuće učestalosti takvih poteza". Kawai kaže da će "ponavljanje ovih provokatorskih činova" potkopati komunikaciju između dvije zemlje koja ima za cilj da smiri situaciju, javio je AFP.

Kineski ambasador je ponovio pekinški stav o ovom pitanju, ali je dodao da želi riješiti spor dijalogom. Kineski brodovi su uplovljavali i ispovljavali iz, kako Tokio tvrdi, japanske suverene teritorije u posljednja dva mjeseca otkako je Tokio nacionalizirao neke od otoka u lancu. Ovo je treći dan zaredom da kineskim brodovi uplovljavaju u teritorijalne vode spornih otoka.