Svijet
0

Kineski avion vraćen na aerodrom zbog "sumnjivih komentara"

FENA
Kineska policija privela je pet osoba, najvjerovatnije Tibetanaca, zbog čijih je "sumnjivih komentara" avion vraćen na aerodrom u Shenzhen pola sata po polijetanju, javili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Avion, koji je u nedjelju popodne vraćen na aerodrom u Shenzhenu ubrzo po polijetanju, išao je za Chengdu, glavni grad jugozapadne provincije Sechuan, javio je jedan lokalni list, a prenio Reuters.

Pet putnika je govorilo na jeziku koji "ostali nisu mogli razumjeti", a jedan od privedenih nasmijao se jednoj od saputnica i rekao joj kako "izgleda veoma lijepo" i "čitajte sutra vijesti", rekao je jedan očevidac koga citira lokalni list.

"Vjerovatno je ova opaska izazvala uzbunu među posadom", rekao je očevidac.

Avion je vraćen na aerodrom u Shenzhenu i policija je uhapsila pet putnika radi istrage, kaže se u izvještaju lista.

Kina je pojačala sigurnost u zračnom prometu uoči Olimpijade koja će se u augustu održati u Pekingu i saopćila da je prošlog mjeseca osujetila zavjeru separatista muslimanskih Ujgura da dignu u zrak jedan avion.

Spriječen je napad na avion koji je 7. marta letio iz Pekinga za Urumci, glavni grad muslimanske regije Sinjijang na dalekom zapadu zemlje. Avion je tada prinudno sletio nakon što je posada u toaletu otkrila 19-godišnju djevojku, koja pripada ujgurskom narodu, s bocama zapaljive tečnosti.

Vlada je saopćila da su ujgurski separatisti planirali napade s ciljem da ometu održavanje Olimpijade.